سدها و شبکه های آبیاری و زهکشی

سدها و شبکه های آبیاری و زهکشی

شرکت مهندسی پارس کنسولت از بدو تأسیس خود در سال 1341، اقدامات مربوط به شناسایی و استحصال آب و جانمایی و مطالعه و طراحی روی حوضه های آبریزکشور بالاخص در جنوب شرق ایران و ادامه این مطالعات در بخش سد سازی و طراحی سدهای مخزنی را شروع و موفق به شناسایی  سدهای بسیاری درمناطق مختلف کشور نمود و با افتخار این اقدام مهم را درجنوب استان سیستان و بلوچستان به صورت خاص و با هدف رفع مشکلات مبتلابه بخشمدیریت آب آن استان انجام و سدهای پیشین، زیردان، کهیر، لند، نلینت، ماشکید علیا ، باهوکلات  و سرباز و ... جانمایی گردید. در سال های بعد بسیاری از این سدها ساخته شد ودر حال حاضردر مدار خدمت رسانی به مردم منطقه می باشند.

در استان اردبیل و آذربایجان شرقی نیز شرکت پارس کنسولت فعالیت های سد سازی وسیعی را انجام داده است. سدهای سامانلو و اهل ایمان و سد باطله معدن مس سونگون بخشی از خدمات مهندسی این شرکت در آن استان ها است.

همچنین شرکت مهندسی پارس کنسولت در طرح مطالعات جمع آوری آب های سطحی تهران و در بخش مطالعات منابع آب آن طرح مخزن و سد آراد را جهت جمع آوری و تنظیم رواناب سطحی تصفیه شده تهران پیشنهاد داده است. در بخش آبیاری و زهکشی از بزرگترین پروژه های مطالعاتی شرکت مهندسی پارس کنسولت می توان به طرح آبیاری و زهکشی دشت سیستان با بیش از پنجاه هزار هکتار وسعت اشاره نمود.

طرح شبکه های بمپور و شیر گواز نیز از طرح های بزرگ در این شاخه مهندسی آب است که شرکت مهندسی پارس کنسولت در طرح و اجرای آن ها به عنوان مشاور فعالیت داشته است.

از بزرگترین پروژه های مطالعاتی شرکت مهندسی پارس کنسولت می توان به طرح آبیاری و زهکشی دشت سیستان با بیش از پنجاه هزار هکتار وسعت اشاره نمود.

طرح شبکه های بمپور و شیر گواز نیز از طرح های بزرگ در این شاخه مهندسی آب است که شرکت مهندسی پارس کنسولت در طرح و اجرای آن ها به عنوان مشاور فعالیت داشته است. در بخش برون مرزی نیز مطالعات  کانال آبرسان خانارک جمهوری آذر بایجان توسط پارس کنسولت انجام شده است. 

شرکت پارس کنسولت در حال حاضر مطالعات مدیریت منابع آب منطقه مکران با ایجاد سامانه یکپارچه با هدف کنترل سیلاب و تامین آب مورد نیاز در بخش های شرب و صنعت و کشاورزی را در دستور کار خود داده  و برنامه ریزی لازم جهت پیشبرد این اقدام مهم را با هماهنگی ذینفعان و سازمان های مرتبط  انجام داده است.

سد سادشت در نزدیکی دزفول در استان خوزستان

سد هواسان به ارتفاع 130 متر در استان کرمانشاه

سد خاکی احمد بگلو به ارتفاع 70 متر در استان آذربایجان شرقی

سد بافت در استان کرمان

سد RCC قدرونی به ارتفاع 47 متر در استان کرمان

سد خاکی اهل ایمان به ارتفاع 80 متر در استان آذربایجان شرقی

سد سنگی بتنی سونگون به ارتفاع 69 متر در استان آذربایجان شرقی

سد باطله آیت کندی به ارتفاع 160 متر در استان آذربایجان شرقی

سد خاکی Paalam N.W. اندیمشک به ارتفاع 130 متر با 430 مگاوات مولد برق آبی در استان خوزستان

سد زیردان به ارتفاع 42 متر در استان سیستان بلوچستان

سد کهیر به ارتفاع 25 متر در استان سیستان بلوچستان

سدهای تغذیه مصنوعی عمان

 

پروژه ها

 
سد پیشین

پیشین در جنوب شرقی ایران یک سد سنگی به ارتفاع 63 متر با طول تاج 400 متر و ظرفیت ذخیره سازی 175 میلی متر مکعب است. از ویژگی های بارز این سد سازه بتنی سرریز آن است که برای دبی 11300 مترمکعب بر ثانیه طراحی شده است. در یک سیل بزرگ در ژانویه 2004 آزمایش شد، زمانی که آب به ارتفاع 3.2 متر برای مدت بیش از 31 ساعت سرریز شد.


سد گلک


سد گلک در غرب زاهدان واقع شده است. این یک سد خاکی به ارتفاع 26 متر از بستر رودخانه و طول تاج آن 155.5 متر است. این سد برای تغذیه مصنوعی آبخوان احداث شده است.


سد ماشکید


ماشکید یک سد خاکی به ارتفاع 23.5 متر با طول تاج 1720 متر و ظرفیت ذخیره سازی 70 میلی متر مکعب است که در بلوچستان واقع شده است. تمام مطالعات اولیه و دقیق انجام شده و سد در حال ساخت است.


سد چم آسمان


این سد انحرافی بتنی و یکی از سازه‌های تشکیل‌دهنده سیستم آبرسانی منطقه گیتر اصفهان است. بر روی رودخانه زاینده رود با ارتفاع 4.5 متر و طول 63 متر واقع شده است.


سیستان دایک


دایک سیستان به منظور تصاحب و جداسازی منطقه ای در دریاچه برای ذخیره آبهای زهکشی بسیار شور و قلیایی دشت سیستان و جلوگیری از ورود آنها به دریاچه آب شیرین ساخته شده است. طول کل این دایک ها 14070 متر با ارتفاع متوسط ​​4.5 متر بود.


برق آبی ارس

یک مطالعه طرح جامع در حوزه آبخیز اراس در شمال شرق ایران انجام شد و چندین سایت برای ساخت سدهایی به ارتفاع 10 متر برای تولید انرژی سالانه حدود 35 گیگاوات ساعت انتخاب شدند.


افزایش ارتفاع سد پیشین


در طرح اولیه پیش بینی شده بود که ارتفاع سرریز سرریز در آینده افزایش یابد تا ظرفیت ذخیره سازی بیشتری برای سد فراهم شود. این مطالعه در نتیجه پیشنهاد نصب 17 دروازه با افزودن 5 متر به ارتفاع سرریز و افزایش حجم ذخیره سازی به 250 میلی متر مکعب انجام شد.


سد انحرافی شیر گواز


این سد انحرافی دروازه‌ای با سازه آبگیر در استان سیستان بلوچستان در پایین دست سد پیشین قرار دارد که آب را از طریق کانال بتنی 7 کیلومتری به دشت باهو کلات هدایت می‌کند.